Previous

muziek - 2016

Orgeltournee Jan Hage

Orgeltournee Jan Hage

Nederland is zeer sterk in het uitvoeren van orgelmuziek. En de interesse van het Russische publiek voor orgelmuziek neemt al een aantal jaren enorm toe. Een grote luisterdiscipline en kennis van zaken behoren tot de kenmerken van de Russische muziekliefhebber. Vanwege het traditioneel ontbreken van de rol van het orgel in de Russisch-Orthodoxe kerk zijn er in Rusland slechts op beperkte schaal orgels te vinden in concertzalen. Daar mogen ze zich echter wel verheugen op grote populariteit. Door kennisuitwisseling middels lessen en masterclasses aan de jonge Russische organisten en conservatoriumstudenten speelt ook Nederland daarbij een grote rol.

In het afgelopen decennium heeft het WJF aan een aantal top-Nederlandse organisten zoals Leo van Doelselaar, Ton Koopman, Jacques van Oortmerssen, Jos van der Kooy, Erwin Wiersinga de mogelijkheid geboden om in Rusland hun kundigheid van het bespelen van het orgel te laten horen.

In april 2016 ging Jan Hage, de hoofdorganist van de Domkerk in Utrecht op tournee door Rusland, o.a. naar St. Petersburg, Tjumen, Perm, Ufa, Kostroma, Belgorod en Moskou. Naast concerten gaf hij ook lessen aan de Russische orgelstudenten op conservatoria om zowel de uitvoeringstechnieken als repertoirekennis van die te vergroten en meer kennis te vergaren over de Nederlandse orgelbouwtraditie.

Next