Previous

publicaties - literatuur - 2021

Schilderijen verzamelen in de Sovjet-Unie

Schilderijen verzamelen in de Sovjet-Unie

Het verhaal achter de collectie Paleëv, waarover Pegasus in 2019 het door Sjeng Scheijen samengestelde 'The Paleev Collection' uitbracht.

Kunst verzamelen was in de Sovjet-Unie een hoogst ongebruikelijke liefhebberij. Toch werden er verschillende beroemde privé-collecties opgebouwd. Een daarvan is de Petersburgse collectie Paleëv. Het bijzondere aan deze verzameling is dat zij nog steeds helemaal compleet is en al meer dan vijftig jaar onveranderd aan de muren hangt van het appartement van de familie Paleëv. Dat maakt de collectie ook als tijdsbeeld uniek.

In Sint-Petersburg sprak Sjifra Herschberg met Vladimir Paleëv (1935) over de familiegeschiedenis, de collectie en de schilders die in de jaren 1950 en ’60 bij de familie over de vloer kwamen. Het resultaat is een intiem inkijkje in de kunst van het verzamelen in de voormalige Sovjet-Unie.

Sjifra Herschberg is slaviste, journaliste en schrijfster.
Zij studeerde Russische Letterkunde bij Karel van het Reve en woonde lang in Rusland waar zij werkte voor onder meer de Volkskrant, NOS en Vrij Nederland.

Next