Previous

24 10 2017

Bouwen te midden van eenzaamheid: Van Loghem in Siberiƫ

Precies een dag voor het honderdjarig jubileum van de Russische Revolutie gaat in EYE de voorstelling Bouwen te midden van eenzaamheid in première. Tegen de achtergrond van film- en fotobeelden uit de jaren twintig dragen acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer passages voor uit de correspondentie en teksten van Han van Loghem en zijn echtgenote Berthe Neumeijer over hun verblijf in de Siberische stad Kemerovo.

Architect Han van Loghem reisde in de jaren twintig af naar het verre Siberië, uit politieke overtuiging en sociale bewogenheid. De Sovjet-Unie had specialisten nodig om mee te werken aan het ontwerp en de bouw van compleet nieuwe steden in de Oeral en Siberië; mijn- en metaalwerkers uit het Russische achterland zouden er worden gehuisvest. Vervuld van idealen en drang naar avontuur vertrokken moderne architecten uit West-Europa naar het toekomstige arbeidersparadijs.

In bouwen te midden van eenzaamheid brengt filmmaker Pim Zwier in beeld hoe de reis naar Siberië voor Van Loghem ook een zoektocht was naar persoonlijke en professionele vervulling, die hij meende in eigen land niet te kunnen vinden. Echtgenote Berthe Neumeijer zou aanvankelijk in Nederland blijven, maar Van Loghems zoektocht had zijn weerslag op hun verhouding en zij reisde hem achterna in een poging hun huwelijk te redden.

De premièrevoorstelling in EYE is een live voorstelling met medewerking van acteurs Stijn Westenend en Gonny Gaakeer. De voorstelling komt tot stand in samenwerking met Pim Zwier en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, en zal ingeleid worden door IISG-onderzoeker Gijs Kessler. Vooraf: Sotsgorod Kemerovo (1995, 25') van Anna Abrahams, een korte documentaire over de bouw van de internationale kolonie Kuzbass, waar Kemerovo deel van uitmaakte.

https://www.eyefilm.nl/film/bouwen-te-midden-van-eenzaamheid-van-loghem-in-siberi%C3%AB?program_id=11818854

 

Next