Previous

29 03 2019

Presentatie 'De avant-gardisten' van Sjeng Scheijen

Feestelijke presentatie van het boek:

Sjeng ScheijenDe avant-gardisten
De Russische revolutie in de kunst 1917-1935
 

op vrijdag 29 maart van 17.00 tot 19.00 uur bij Boekhandel Pegasus (Singel 367, Amsterdam)

Sjeng Scheijen zal deze middag aanwezig zijn en ingaan op deze bijzondere kunststroming. Daarna wordt het eerste exemplaar aangeboden aan Jan Willem Sieburgh, interim directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Sieburgh vertegenwoordigt het Amsterdamse instituut dat een grote rijkdom aan Russische avant-garde in huis bewaard, presenteert en onderzoekt. De collectie Russische avant-garde in het Stedelijk is wereldberoemd.

Over het boek:
Rusland, oktober 1917. De bolsjewieken grijpen de macht. Rusland en de wereld zullen nooit meer hetzelfde zijn. Vijf maanden na de revolutie benoemen de nieuwe macht-hebbers Kazimir Malevitsj, Vasili Kandinsky, Vladimir Tatlin en Marc Chagall op hoge ambtelijke posten in het zojuist gevormde ‘Volkscommissariaat van Verlichting’. Deze ‘avant-gardisten’ willen de straten en de pleinen, het onderwijs en uiteindelijk de mens zelf opnieuw vormgeven. De verbeelding aan de macht! Maar de bolsjewieken hebben geen idee wie die door hen aan-gestelde hemelbestormers en dromers zijn, en de kunstenaars zelf zijn politiek naïef. Al snel valt de coalitie tussen bolsjewieken en avant-gardisten uit elkaar. Terwijl de reputatie van deze radicale kunstenaars in Europa groeit, worden zij in de nieuwe Sovjetstaat gemarginaliseerd en onderdrukt. Sommigen emigreren naar Europa, anderen blijven en zinken langzaam weg in het moeras van Stalins terreurstaat. 

De avant-gardisten is het eerste boek waarin deze geschiedenis volledig is beschreven. Gebruikmakend van een ongehoorde hoeveelheid dagboekfragmenten, brieven, en belangrijke nieuwe archiefvondsten, brengt Sjeng Scheijen de dramatische, soms hartverscheurende verhalen van deze kunstenaars weergaloos tot leven.

Sjeng Scheijen (1972) is slavist en specialist Russische kunst van de vroege twintigste eeuw. Zijn biograļ¬e van Sergej Diaghilev werd wereldwijd geprezen, en belandde op de eindejaarslijsten van beste boeken van The New York Times, The New Yorker en The Sunday Times. 

Next